Seguretat Alimentària

Control de neteja i desinfecció de les superfícies

Avaluació de les condicions de diferents superfícies, incloent materials sòlids, líquids, inerts i orgànics, que afecten la formació i el creixement de microorganismes. Mecanismes que permeten la supervivència dels microorganismes a les superfícies. Sistemes de detecció i eliminació de microorganismes de superfície. Eficàcia dels sistemes de control i interacció entre microorganismes. Substàncies de neteja i / o acció biocida que prevenen o limiten el creixement de microorganismes a les superfícies.

Investigadores i investigadors

Tecnologies emergents per garantir la innocuïtat alimentària

Avaluació i validació de l’aplicació de les noves tecnologies, especialment aquelles basades en la radiació ultraviolada, d’alta pressió hidrostàtica i de homogeneïtzació per alta pressió, per assegurar la inactivació dels patògens i els microorganismes de deteriorament que poden contaminar els aliments, com a alternatives a les tecnologies tèrmiques tradicionals, que són més nocives per a la nutrició i les propietats funcionals dels aliments.

Investigadors

Microorganismes patògens i de deteriorament d'interès en la indústria alimentària

Dissenyem i realitzem estudis i proves experimentals per simular i validar les condicions de processament dels aliments a la indústria alimentària i el seu posterior emmagatzematge i conservació (vida útil), amb la finalitat d’avaluar objectivament l’eficàcia dels processos que són més determinants com a mesures de control dins del pla APPCC (HACCP) sobre la base de la legislació vigent (Reglaments 852/2004; 853/2005 i 2073/2005), i que són necessaris també per a la implantació d’estàndards de certificació de la innocuïtat dels productes elaborats, com BRC, IFS i ISO 22000. Aquests estudis es poden dur a terme com a “challenge test”, mitjançant la inoculació en condicions de contenció biològica (al laboratori de bioseguretat) de Listeria monocytogenes o altres microorganismes patògens com Clostridium botulinum, d’importància en productes com la mel i productes carnis amb reducció del contingut de nitrats/nitrits, així com amb qualsevol microorganisme alterant. Això permet validar el procés tecnològic, com ara tractaments tèrmics a baixa temperatura, UHPH, UVc i peròxid d’hidrogen atomitzant, determinant la seva capacitat de recuperació i desenvolupament o durant la vida comercial dels aliments. També es pot complementar la validació de l’eficàcia dels processos basant-se en l’aplicació de models predictius.

Investigadors