La producció responsable d’aliments, que avui en dia exigeix la societat, implica que aquests siguin saludables i sostenibles, requerint un esforç continu per maximitzar la qualitat i la innocuïtat del producte final, millorant l’homogeneïtat entre lots i reduint el malbaratament, l’ús d’additius, el cost energètic, el consum tant d´aigua com de matèries primeres i la generació de subproductes. La solució proposada pel nostre grup es basa precisament en optimitzar processos de la indústria alimentària que contribueixin a la millora de la qualitat nutricional, textural i organolèptica dels aliments, en particular, dels sectors lactic i carnic, per tal de facilitar la producció d’ aliments saludables i sostenibles.
Es disposa de sistemes òptics capaços de reduir la pèrdua de sòlids durant la producció de formatges, en particular a través del control de la fermesa de la quallada i/o la sinèresi, així com controlant canvis en la matèria primera, tals com la mida de les micel·les de caseïna, o bé la capacitat emulsionant i escumant de les proteïnes del sèrum. També s’aplica a la cocció d’emulsions carniques per reduir les minves.
El sistema es basa en un conjunt de sensors de fibra òptica a mida, realitzats per encàrrec, que permeten ser utilitzats a nivell de laboratori i incorporats als equips industrials. Per primera vegada s’introdueix una tecnologia d’aquest tipus que es pot configurar en línea, cosa que la fa més econòmica i ràpida que les existents actualment al mercat i permet preses de decisió i rectificacions durant el procés de producció. Aquesta optimització de processos aporta com a benefici la producció d’aliments saludables, sostenibles i rendibles.
Actualment, han manifestat interés per la nostra solució diverses empreses productores d’aliments (end-users), empreses fabricants de maquinària per a la indústria agroalimentària, així com empreses integradores i fotòniques.