Skip to main content
Sistemes òptics

Sistemes òptics per disminuir el malbaratament alimentari a la indústria

La solució proposada pel nostre grup es centra a reduir les pèrdues de la indústria alimentària a la fase de producció, en particular, dels sectors làctic i càrnic. La FAO estableix que el 38% del consum total d’energia al sistema alimentari mundial s’utilitza per produir aliments que es perden o es fan malbé, fent evident que disminuir les deixalles és clau per reduir l’empremta ecològica del sector.

Es disposa de sistemes òptics capaços de reduir la pèrdua de sòlids durant la producció de formatges, en particular a través del control de la fermesa de la quallada i/o la sinèresi, així com controlant canvis en la matèria primera, com la mida de les micel·les de caseïna, o bé la capacitat emulsionant i escumant de les proteïnes del xerigot. També s’aplica a la cocció d’emulsions càrnies per reduir les minves.

El sistema es basa en un conjunt de sensors de fibra òptica a mida, realitzats per encàrrec, que permeten ser utilitzats a nivell de laboratori i incorporats als equips industrials. Per primera vegada s’introdueix una tecnologia d’aquest tipus que es pot configurar inline, la qual, a més, és més econòmica i ràpida que les existents actualment al mercat i permet preses de decisió i rectificacions durant el procés de producció. Aquesta optimització de processos aporta com a benefici addicional una disminució dels consums energètics.

Actualment han manifestat interès per la nostra solució diverses empreses productores d’aliments (end-users), empreses fabricants de maquinària per a la indústria agroalimentària, així com empreses integradores i fotòniques.

Close Menu