Els processos productius poden alterar les característiques nutricionals i sensorials dels aliments. El monitoratge en continu d’un procés productiu permet aturar-lo en el moment òptim disminuint el sobreprocessament i, per tant, el possible impacte negatiu sobre aquestes característiques i minimitzar el dany sobre nutrients. Addicionalment, la nostra tecnologia també permet disminuir el consum energètic i l’empremta ecològica.
S’han desenvolupat sistemes per a monitoritzar in situ i en continu processos per detectar el moment òptim en la producció: a) de iogurts monitoritzant el pH, b) de formatges monitoritzant la fermesa del gel, la sinèresi (dessuerat), o el procés complet mitjançant un enfocament integral assistit per intel·ligència artificial (LactAI), i c ) d’emulsions càrniques anticipant en línia les pèrdues per cocció (minves). D’altra banda, la nostra tecnologia permet controlar els canvis en la matèria primera, com per exemple, deguts a tractaments tèrmics o les seves característiques tecnològiques.
Tots aquests sistemes permeten el seu ús a nivell de laboratori, així com en línia, incorporats als equips industrials. La nostra tecnologia és innòcua, barata, ràpida, sensible i versàtil. A més a més, com que és una PAT, facilita la presa de decisions a temps real, permetent rectificar o alterar factors del procés durant la producció.
El laboratori de sensors de fibra òptica disposa de sis espectrofotòmetres miniatura UV/VIS/NIR, un espectrofluorímetre de sobretaula, nombroses i variades fibres òptiques, fonts de llum, filtres, polaritzadors, detectors, tres cubetes de mesura amb control de temperatura, un CoAguLab , un FluorLite-CoAguLab, diversos sensors i prototips, varis sistemes d’adquisició de dades òptiques, dos controladors lògics programables (PLC) portàtils per al monitoratge in situ amb sensors òptics i programari personalitzat per identificar paràmetres òptics rellevants.
La nostra tecnologia va dirigida a les indústries agroalimentàries que requereixen optimitzar els processos en termes de qualitat tant nutricional com tecnològica o sensorial del producte final, així com pel que fa al consum energètic.