La irradiació ultraviolada (UV) és una tecnologia no tèrmica simple, assequible i prometedora per al processament d’aliments. Entre les regions espectrals UV, l’UV-C (200–280 nm) és una tecnologia emergent per a l’eliminació de microorganismes alteradors i patògens en danyar el seu material genètic o ADN. A més, la radiació UV-C està aprovada per la FDA per a la descontaminació de superfícies de productes alimentosos (FDA, 2011) i també per a sucs i productes lactis per la FDA, la Health Canada i per la EFSA europea. Els paràmetres del procés com la intensitat, la dosi, el temps d’exposició, el reactor/cabina UV-C utilitzada, les característiques dels microorganismes i les propietats dels aliments són els factors efectius en el procés UV-C. Mitjançant l’ús d’aquesta tecnologia, es pot augmentar la vida útil dels productes alimentosos a causa de l’eliminació de microorganismes patògens i a la reducció de la càrrega microbiana inicial, oferint seguretat alimentària.
L’objectiu principal del projecte UV C Demo ha estat la transferència de coneixements tècnics de la tecnologia UV-C al sector agroalimentari català, per a l’obtenció d’aliments líquids segurs des del punt de vista microbiològic, i amb les seves característiques organolèptiques perfectament conservades. Per a la indústria agroalimentària catalana, l’adopció d’aquesta tecnologia representa també l’oportunitat de desenvolupar aliments altament innovadors, que els permeti diferenciar-se de la seva competència.